Terugkerende activiteiten

Koningsdag

Ieder jaar wordt Koningsdag gevierd in Berghem. Op 27 april wordt het feest officieel geopend bij de Berchplaets met het hijsen van de Nederlandse vlag. Burgemeester Wobine Buijs neemt dit meestal voor haar rekening. In aanwezigheid van de gedecoreerden en dorpsraad Berghem wordt het Wilhelmus gezongen.

De dorpsraad begeleidt de gedecoreerden en gaan samen in dorpshuis de Berchplaets een kopje koffie drinken en een gebakje eten. Het oranje comité start vervolgens de festiviteiten voor de kinderen met de versierde fietstocht.

Dodenherdenking

Op 4 mei staan we stil bij alle mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlogshandelingen. Met name voor oud-dorpsgenoten die gedurende de tweede wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Een moment van bezinning!

Dorpsraad Berghem, gemeente Oss en oud-Indië strijders leggen ieder jaar een krans neer bij de dodenherdenking bij het Berghemse monument. Scouting Berghem verzorgt op de Wilhelminasingel een mooie bloemenhulde en er zijn verschillende speeches van onder andere een wethouder van de gemeente Oss. Muziekvereniging Berghem zorgt voor de muzikale omlijsting.

Om 20 uur is er een minuut stilte en vervolgens wordt er koffie geschonken in dorpshuis de Berchplaets. Dit wordt aangeboden door dorpsraad Berghem. Het is altijd een mooie herdenking, bijgewoond door vele Berghemnaren! Dorpsraad Berghem neemt hier mede de organisatie voor haar rekening.

Nieuwjaarsreceptie

Een prachtige avond om met elkaar het glas te heffen en elkaar een voorspoedig nieuwjaar te wensen. Naast de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter van de Dorpsraad, het Bergs lied, woordje van een wethouder van de gemeente Oss en de uitreiking van de Zilveren Willibrordus is het een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje!

Het programma gaat in een vlot tempo door de avond heen en wordt afgewisseld door muzikale optredens van Bergse talenten. De promofilmpjes, foto’s van Berghem en sketches brengen een mooie sfeer in dorpshuis De Berchplaets. Dit alles wordt aan elkaar gepraat door een Berghemse presentator. Kortom, het is een gezellige en verrassende avond met volop vertier!

‘College on Tour’

De ‘college on tour’ vindt om de 4 jaar plaats om burgemeester en wethouders kennis te laten maken met alle dorpen en wijken in de gemeente Oss. Berghem was 10 oktober 2023 aan de beurt. Zij gaan in gesprek met inwoners die actief zijn in het verenigingsleven van Berghem. Die vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de leefbaarheid en kunnen een informeel gesprek aangaan met de burgemeester en wethouders en leden van de dorpsraad.

De dorpsraad laat enkele aandachtlocaties zien wat er in ons mooie Berghem speelt. De spreuk ‘Bêrge is ons on ’t hart gelége!’ laten ze goed  zien en merken!