Spaander Straatsche Akkers is de locatie waar het ‘Bergse bos’ gerealiseerd wordt!
De gemeente Oss en de Dorpsraad Berghem hebben afgelopen dinsdag en woensdag de bewoners en belanghebbenden uitgenodigd voor een bijeenkomst over de inrichting van de Spaander Straatsche Akkers. In de Berchplaets werd bekend gemaakt dat op deze locatie een uniek duurzaamheidsproject ‘Bos van Oss’ komt. Ecoloog Tjeerd van Tol gaf de plannen in de presentatie aan. Daar werd enthousiast op gereageerd!
Op donderdag 26 januari hebben wethouder Dolf Warris en René van Ass, voorzitter van de stichting Bos van Oss, officieel bekend gemaakt waar ze starten met het Bos van Oss. De Spaander Straatsche Akkers is de eerste locatie waar ze bomen en groen willen aanplanten. Dit gebeurt in nauw overleg met inwoners, scholieren, dorpsraad Berghem, ondernemers en andere belanghebbenden.
In totaal willen ze 20 hectare bos in de hele gemeente aanplanten. Ze starten in Berghem, waar de helft van het gebied de Spaander Straatsche Akkers al eigendom van de gemeente is. En nu al in gebruik is als natuurzone. Ook Geffen en de toekomstige wijk Amsteleind zijn genoemd als mogelijke locaties voor extra bosbeplanting. Het is de bedoeling dat de eerste bomen in de Spaander Straatsche Akkers dit najaar de grond in gaan.
Koele plekken en opvang van water
Met de stichting Bos van Oss zijn gezamenlijke uitgangspunten benoemd. Het bos moet bijdragen aan meerdere doelen. Maar in ieder geval aan de klimaatdoelen (CO 2 opslag en klimaatadaptatie) en biodiversiteit. Het bos moet bij voorkeur een herkenbare eenheid vormen: ‘Het Bos van Oss’. Naast bosaanplant is communicatie over samenwerking en klimaat belangrijk. De Spaander Straatsche Akkers zijn belangrijk voor opvang van hevige regenbuien. En met bos kunnen we koele plekken in de hete zomermaanden creëren.
Passende naam voor deze boslocatie
Om de Spaander Straatsche Akkers als eerste boslocatie aan te wijzen, hebben wij eerst met de dorpsraad en belanghebbenden over dit idee gesproken. De meeste reacties zijn positief. Ook willen verschillende Berghemnaren meedenken over de inrichting van het bos. Samen met betrokken omwonenden zoeken we nog naar een passende naam voor deze boslocatie binnen het Bos van Oss.
Samenwerking met toekomstige bosgebruikers
We betrekken het onderwijs bij de noodzaak van het aanleggen van bos. En natuurlijk bij het behouden van bestaand bos. Zo creëren we bewustwording bij scholieren. Zij zijn de ambassadeurs van de toekomst en symboliseren het toekomstige eigenaarschap.
Uitwerking plannen
Nu de keuze voor de eerste locatie bekend is, kunnen ze starten met de uitwerking van de plannen voor de inrichting. Dat gebeurt op basis van ideeën en wensen van inwoners. Ook kijken we naar het soort bomen dat geschikt is voor dit gebied. En we betrekken partijen bij de aanplant van de eerste bomen later dit jaar.