Vanaf 9 januari start er een proef om de verkeerssituatie bij de voorhoofdingang van basisschool de Fonkeling 1 veiliger te maken. De school pakt dit samen met de dorpsraad en de gemeente op. Hiervoor is er best wat geregeld maar zij hebben ook uw hulp nodig. Als dorpsgenoot wordt u gevraagd om alert te zijn als verkeersdeelnemer en de school kalm te passeren, met name bij de start en het uitgaan van de school. Dit voor de veiligheid van onze kinderen.
Dus: wees alert, passeer kalm! :) Met name bij de start en het uitgaan van de school.

Een greep uit de nieuwe regels
Na een verkenning van het verkeersprobleem door de drie partijen is gekozen voor een reeks van maatregelen. Zo is er voor de kleutergroepen de regel dat de kinderen op het schoolplein opgehaald worden, ouders wachten op het schoolplein en laten hun fiets achter bij de stallingen buiten het schoolplein of op het grasveld. Hierdoor zijn het fietspad en de stoepen vrij.

Alle kinderen die hun fiets aan de voorzijde van de school hebben staan verlaten het plein door de smalle doorgangen met de fiets aan de hand en lopen naar het fietspad.
Alle voetgangers aan de voorzijde verlaten het plein door de hoofduitgang (de gekleurde, grotere doorgangen). Dit alles zorgt, hopelijk, voor een goede doorstroming.

De kinderen van groepen 3-8 verlaten het gebouw zoals ze gewend zijn. Ouders waarvan de kinderen te voet zijn, wachten ook op het schoolplein.

Start, begeleiding en evaluatie
Op 9 januari start dus de nieuwe werkwijze. In de eerste schoolweek zullen leden van de dorpsraad, medewerkers van de gemeente en leerkrachten de kinderen en (groot)ouders helpen om alles in goede banen te leiden. Zij zijn te herkennen aan de gele hesjes en zullen een kwartier voor- en tijdens het uitgaan van de school rondlopen bij de verschillende uitgangen van de schoolpleinen. Na enkele weken zal de nieuwe werkwijze geëvalueerd worden en waar nodig bijgestuurd of aangepast.

Om deze verkeersituatie echt veilig te maken vertrouwen we dus ook op u als u de school passeert, dus: wees alert, passeer kalm!