Operatie steenbreek is een campagne die gevoerd wordt om bewoners te stimuleren om hun tuin te 'onttegelen' en om daarvoor in de plaats een plant, boom of struik neer te zetten.

Dit is goed voor de biodiversiteit.

In het kader van deze campagne wordt er een regentonnen actie gehouden, waarbij bewoners een kortingsbon krijgen op de aanschaf van een regenton.

Door klimaatverandering zal het vaker heviger gaan regenen en langer droog blijven.

Daarom is het belangrijk dat mensen zelf hun water opvangen, zodat ze geen beroep hoeven te doen in droge periodes op ons drinkwater om te planten water te geven.

 

download hier pdf-bestand

bon-regenton

Dorpsraad Berghem: 1 november sluiting indiening subsidieaanvragen

De Dorpsraad krijgt ieder jaar een budget van de gemeente Oss waarin zij eenmalige subsidies kunnen verstrekken aan (vernieuwende) initiatieven en activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid en saamhorigheid van Berghem. 

Een van de eerste punten die de hernieuwde Dorpsraad Berghem met elkaar heeft besproken is ‘hoe om te gaan met subsidie-aanvragen in 2020?’. 

We hebben besloten om alle aanvragen van 2020 in één keer te behandelen en te beoordelen in een overleg in november. Dit betekent dat er nog de mogelijkheid is om tot uiterlijk 1 november 2020 een eenmalige subsidieaanvraag in te dienen.

De Dorpsraad neemt contact op met reeds ingediende aanvragen om hen hierover te informeren.

Via de volgende link kun je meer informatie vinden over de huidige richtlijnen met betrekking tot subsidieaanvragen. Ook kun je hier een formulier vinden om de subsidieaanvraag daadwerkelijk in te dienen.

http://www.dorpsraadberghem.nl/index.php/subsidieaanvraag

Bergse Veld

In december besloot het college van B&W tot aanpassing van het woningbouwprogramma op het Bergse Veld (locatie achter de Berchplaets) in Berghem. Er komt nu één gebouw met circa 36 appartementen. Het gebouw is maximaal 3 verdiepingen hoog. Dit aangepaste plan zorgt ervoor dat er meer sociale huurwoningen komen, en dat er meer ruimte voor evenementen over blijft.

Verkoop

De gemeente gaat de grond voor dit appartementengebouw verkopen. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven. Drie partijen doen hier aan mee. Iedere partij heeft een ontwerp voor het appartementengebouw gemaakt.

Nieuwsgierig?

Bent u nieuwsgierig hoe deze ontwerpen er uitzien en wilt u uw mening geven? Of heeft u vragen?

Lees en kijk dan verder.

Tot 23 juni, 17.00 uur kunt u uw reactie mailen naar de dorpsraad: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar de projectleider mevrouw Zaadnoordijk via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe gaan we verder?

De beoordelingscommissie kiest op 24 juni één van de drie ontwerpen. In de beoordelingscommissie zitten twee leden van de dorpsraad, een lid van de commissie Ruimtelijke kwaliteit, en vanuit de gemeente Oss: de projectleider, de regisseur evenementen, beleidsmedewerker duurzaamheid en de stedenbouwkundige.

De binnengekomen reacties neemt de beoordelingscommissie mee in haar keuze. De keuze van de beoordelingscommissie leggen we voor aan het college van B&W. We verwachten dat het college begin juli een besluit neemt.

De geselecteerde partij krijgt een overeenkomst aangeboden. De partij gaat daarna aan de slag om het ontwerp verder uit te werken. Ook het bestemmingsplan passen we aan. Start bouw waarschijnlijk volgend jaar.

Bekijk de 3 PRESENTATIES hieronder:

Bekijk de presentatie Leven op het Bergse veld

Bekijk de presentatie De Eendracht

Bekijk de presentatie De Groene Griffel

Het-Bergse-Veld

De-Eendracht

De-Groene-Griffel

IBN en gemeente Oss willen jouw mening hebben over het onderhoud van onze openbare ruimte in Berghem. Vul onze enquête in!IBN en gemeente Oss willen jouw mening hebben over het onderhoud van onze openbare ruimte in Berghem. Vul onze enquête in!

In een samenwerking tussen gemeente Oss en IBN zijn we bezig om beter bereikbaar en inzetbaar te worden voor jou als bewoner van Berghem!

Wij willen daarom graag jouw mening over onze openbare ruimte horen. Denk bij openbare ruimte aan: de weg, plantsoenen, speelplekken, hondenuitlaatplekken, bomen, enz.

Vul onze digitale enquête HIER in.

Of gebruik de volledige snelkoppeling: https://clap094754.typeform.com/to/rMdHw7

We willen het werk dat IBN doet als aannemer in het onderhoud van de openbare ruimte in Berghem zo goed mogelijk aan laten sluiten bij wat u als bewoner van ons verlangt.Het is belangrijk om te weten hoe tevreden u bent over het onderhoud. Om dit te kunnen meten is het van belang dat we zoveel mogelijk respons krijgen! De enquête kan anoniem ingevuld worden.

We zien jouw ingevulde enquête graag tegemoet.

 

ibn

oss

Voortgang Bergse Veld

In december besloot het college tot aanpassing van het woningbouwprogramma op het Bergse Veld (locatie achter de Berchplaets). Er komt nu een appartementengebouw met circa 36 appartementen, waarvan er 12 sociale huurappartementen zijn. Het gebouw is maximaal 3 verdiepingen hoog. Dit aangepaste plan zorgt ervoor dat er meer sociale huurwoningen komen, en dat er meer ruimte voor evenementen over blijft.

Verkoop:

De gemeente gaat de grond verkopen. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven. Drie partijen doen hier aan mee. Iedere partij maakt een ontwerp voor het appartementengebouw, en doet een bod op de grond. 

Beoordelingscommissie:

De beoordelingscommissie selecteert een van de drie partijen. Zij selecteert op prijs en kwaliteit.

In de beoordelingscommissie zitten twee leden van de dorpsraad, een lid van de commissie Ruimtelijke kwaliteit,

en vanuit de gemeente Oss: de projectleider, de regisseur evenementen, beleidsmedewerker duurzaamheid en de stedenbouwkundige.

Omwonenden:

Direct omwonenden van het Bergse Veld worden binnenkort per brief uitgenodigd om de ontwerpen te bekijken. En hun reactie op de ontwerpen te geven.

De ontwerpen komen ongeveer 19 juni, ook op deze website te staan. Zo kunt u deze ontwerpen ook bekijken, en uw reactie aan dorpsraad of projectleider doorgeven.

De beoordelingscommissie neemt de ontvangen reacties mee in haar beoordeling.

Hoe verder?

De partij die wint, krijgt een koopovereenkomst aangeboden. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt en het bestemmingsplan aangepast.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de projectleider Anne Zaadnoordijk via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.